Загадката за българския олтар

Загадъчното отсъствие на България от Йерусалим

По сведение на български хаджии от късното Средновековие и Възрожденския период, параклисът на Св. Никодим и Св. Йосиф Ариматейски в Йерусалим е бил собственост на Българската Патриаршия и неизвестно до кога в олтара са светели български кандила..

Става дума за параклис, разположен в светая светих на християнската вяра, част от Ротондата на Божи гроб.

По настоящем, по силата на статус-кво от средата на 19 век, параклисът е в опожарен вид, дели се между арменската и сирианската църкви и де-факто е напълно изоставен и рядко посещаван.

Не е ясно при какви обстоятелства и в кой момент българското присъствие е преустановено.

Обръщам се към цялата колегия и към всеки, който може да сподели каквато и да е информация по въпроса 🙂

Споделете вашето мнение:

Коментари (4)

 • Анна Ваканова, 17 юни 2015, 15:03

  Собствеността и реда на службите в храм “Възкресение Христово” – Гроб Господен са определени с хатишериф от 1757 г., потвърден с фермани от 1852 г. и 1856 г., които се спазват и сега. Параклис “Св. св. Никодим и Йосиф Ариматейски” се считат за собственост на арменската църква, а сирийците имат право да служат в неделни и празнични дни. След падането на България под османско владичество диоцезът на БПЦ преминава под юрисдикцията на Цариградската патриаршия. Охридската архиепископия е закрита със султански ферман през 1767 г. по настояване на Цариградския патриарх. Към времето на издаване на двата фермана не съществува нито Българска патриаршия, нито Охридска архиепископия. Вероятно по тази причина параклиса е определен като собственост на арменската църква.

  • Анна, Благодаря Ви за справката! Както изглежда, много е вероятно преразпределението на собствеността да е от 18-ти и не по-късно от средата на 19-ти век; остава необяснимо как някогашното съществуване на българския параклис не е общоизвестен факт и дори духовни лица от различен ранг, до които се допитах за информация, въобще не знаят за какво става въпрос:)

 • България е уникален по геополитическо и стратегичско местоположение бълканско-европейско място!
  Не са малко архитектурните и природните, и скални феномени , доказващи съществуването на виша сила сред българските земи!
  Скалните гъби също са част от уникалната ни природа и апетитна хапка за съседите ни на Балканите и за Европа!

  • Наистина, България е уникална по най-различни признаци. В случая, това е единствената страна, чиято автокефална църква е изгубила и заличила присъствието си от най-значимата за християнската теософия точка на света.