Пътят на виното – път на сътрудничество и добротворчество

За поредна година, чрез организираният инфотур за туроператори и екскурзоводи, инициативните хора от Северозападна България проправят пътища за оживяване на туристическия пазар. Вниманието на участниците бе съсредоточено върху информационно – дегустационно пътуване и трансграничен дунавски туризъм под надслов „В кое вино е истината ???“.

Атрактивната програма се осъществи с усилията на екипа от екскурзовода и радетел на региона Валя Александрова, заместник кмета на община Белоградчик Росен Младенов и сдружение „Нортикум“ на винарите от Белоградчишкия и Видинския регион. От сръбска страна се представи асоциацията „Ден на отворените изби“на винарите от Неготинска Крайна.

Изба Боровица

На 17.03 пристигнахме в гостоприемния хан „Мадона“, разположен до живописното селце Фалковец. Адриана Серебринова – собственик на изба „Боровица“ и инициатор за създаването на сдружение „Нортикум“, представи своите вина Ркацители и Букет.

 

Белоградчик

Със съдействието на Росен Миланов се организирана интересна презентация на Природонаучния музей и Белоградчишките скали – природен феномен, който всеки път смайва и очарова. Представени бяха и възможностите за луксозен спа-туризъм в четири-звездния хотел „Скалите“. След емоционална разходка в пещера Магура, вечерта продължи в хотел „Магура“ – нова придобивка за региона.

Сдружение Нортикум

В работната вечеря взеха участие представител на Видинската търговско-промишлена палата, туроператорите, както и собствениците на седемте изби от сдружението “Нортикум“ (името се свързва с древния римски път на виното, който минавал по тези земи). Вече една година то подпомага винопроизводството в Белоградчишко и Видинско, опитва се да запази пазарите на “Гъмза“ в Европа , стреми се да привлече вниманието на туроператорите от цяла България.

Само заедно представителите на избите, които са и конкуренти помежду си, биха могли да получат известност.  За тях не е важно количеството,  а качеството на продукта, което доказаха на следващия ден с дегустацията в крепостта “Баба Вида“.  Избите: „Боровица“, “Шато де вал“,  „Двете тополи“, “Видинска гъмза“,  „Новоселска гъмза“, “Колотов гъмза“ предлагаха вината си в необичаен интериор, оживен от прекрасната музика на оркестър  „Симфониета“- Видин. Преобладаваше атмосфера на топлота и сътрудничество. Следобядът отпътувахме за Сърбия и избите на Неготинска Крайна.

Изба Радулович

В село Черномашница собственикът на изба “Радулович“, след разходка из лозовите масиви, ни заведе в голямата дегустацинна зала, за да опитаме неговите „Шардоне“ и “Каберне Совиньон“.  Сподели, че дълги години е работил в чужбина и със спечеленото решил да инвестира в лозаро-винарския бизнес. Преди 14 години засажда лозите, а днес се радва на плодовете им.

Пивници Раяц

Вечерта продължи в уникалното село Раяц със старинни каменни къщи-изби от деветнадесети век, в които живее и спи само виното. Организаторите, които финансово бяха поели целият ни престой в Неготинския край, представиха туристическата програма за световния ден на виното 27-28 май 2017 в региона. Местните блюда, виното и ракията, типичната жива музика, придадоха на вечерта неповторимото усещане за близост и породиха желание за съвместна работа както с винопроизводителите, така и с туроператорите от България.

Неготин

На 19.03 – сутринта младият екскурзовод ни разведе и запозна с миналото на град Неготин, свързано с бащата на сръбския език Вук Караджич и подвизите на хайдут Велко. Същата сутрин имаше и едночасова работна среща, посветена на възможностите за създаване на туристически продукти, панаири, изложения и трансгранични проекти по програмата България – Сърбия.

Ден на виното в Северозападна България

Бе обявено, че сдружение „Нортикум“ ще организира във Видин на 26.05.2017 ден на виното в Северозападна България, който ще започне с матине в Художествената галерия, винен следобед в историческия музей-крепост „Баба Вида“ и вечер на Северозападните вина. Като надеждата им е за събитието да се привлекат туристи от цяла България и защо не и от Неготинския край!

Буковски манастир

Обиколката на Неготинска Крайна продължи в манастира Буково. Ентусиазираните монаси разказаха накратко историята на манастира и предложиха техните „Бела Тамянка“ и „ Црна Тамянка“, с впечатляващ вкус.

Изба Матай

За финал се отправихме към изба “Матай“.  Нейният собственик, горд с отличеното си вино Кремен Кармен Каберне-Совиньон, реколта 2012 като най-добро вино на Балканите през 2015 година на BIWC Balkans International Wine,  даде възможност за дегустация на всички, произвеждани тук вина. Впечатлени от качествата им, участниците в инфотура, както и винарите от “Нортикум“ споделиха, че има какво да научат от техните колеги,  дадоха си сметка колко много работа им предстои. Престоят ни в Неготинска Крайна бе отразен от местната телевизия.
Наситената ползотворна програма на тези три мартенски дни, даде възможности за нови контакти, роди и идеи за оживяване на региона Северозапад и трансграничния туризъм. Ред е на турооператорите да оценят направения жест и да го върнат като организират групи от туристи по този интересен маршрут.
Хора като Валя Александрова, Росен Младенов и Адриана Серебринова показаха как се работи на дело. Примерът им може да послужи, защото сърцатите и инициативните винаги печелят симпатии, а пътят на виното, който те проправят с много усилия се превръща в път на добротворчеството. Своеобразен патриотизъм в днешно време,  съизмерим с възможностите за работа и добруване на хората от Северозападна България.

Евелина Стефанова Тодорова
Евелина Тодорова завършва българска филология в СУ „Климент Охридски“, а по-късно следва в Сорбоната френски език и цивилизация. Превежда художествена литература от френски език. През 2008 г. излиза романът й „Насрещни ветрове“, а през 2014 г. - литературно-критическият сборник „Човекът в измеренията на времето“. Третата й книга „Кръстопъти на времето“ е незаменим помощник за екскурзоводи и туроператори, защото предлага нужната информация в синтезиран, интелигентно поднесен вид.

Споделете вашето мнение:

Коментари (1)