Отровната ябълка

Отровна ли е отровната ябълка?

Содомската Ябълка расте в Израел, в района на Мъртво море – в оазиситете Ейн Пашха, Ейн Геди, Ейн Бокек – от околностите на Йерихон до планината Содом и на юг към Ейлат. .

Содомската ябълка е дърво-образно вечно-зелено растение от судански произход, наричано още “пустинен фитил”. Достига до височина 6 метра и цъфти в бяло-цикламени съцветия от петолъчни цветя. Плодът наподобява мъхеста куха ябълка и съдържа черни зрънца и “конци”, които се използват за фитил на светилници, за тъкане на финни тъкани, както и за пълнеж на възглавници..

Содомската ябълка – Calotropis Procera – съдържа много отровна бяла смола, която парализира сърдечната дейност. Няма естествени врагове и животните не я ядат, с изключение на гъсеницата на един вид Содомска пеперуда – Danaus Chryssipus – и отровния скакалец Poekilocerus Bufonius, които умеят да изолират отровата и да я усвояват за собствена защита..
В народната медицина отровната смола на Содомската ябълка се маже външно като мехлем за кожни болести и разширени вени..

Разказва се, че някога Содомската ябълка е била годна за храна, но след изпепеляването на Содом и Гомор е била лишена от това си свойство, както и всичко останало в околността.

Всъщност, обикновената ябълка също е отровна – в семената се съдържа цианид!

Споделете вашето мнение: