Зелената линия

Защо "зелената линия" е зелена?

Зелената линия е линия, нанесена със зелено мастило върху мандаторната карта на Близкия изток.

Линията обозначава позицията на военните сили в момента на прекратяеане на бойните действия между Израел и вражеските държави в края на Войната за независимост от 1948-49.

Линията е очертана на съглашението в Родос през 1949 година и де-факто функционира като неофициална междудържавна граница до Шестдневната война от 1967 година.

“Зелената линия” отделя по-голямата част от Юдея и Самария, включително Западния бряг на река Йордан, Голанските възвишения и ивицата Газа, от Израел и е обект на регионален териториален конфликт.

Понастоящем, “зелената линия” е практически неприложима, тъй като през 1981 Израел анексира със закон Голанските възвишения и източен Йерусалим,  през 1994 по сила на споразуменията от Осло “окупираните територии” в Юдея и Самария са “разпределени” между Израел и Палестинската автономия, а през 2004 Израел се изтегля напълно от ивицата Газа. Освен това, отвъд “зелената линия” живеят стотици хиляди израелски граждани и изградената там инфраструктура принадлежи изцяло на Израел.

И въобще, статусът на “спорните земи” е проблематичен, затова защото регулацията за собственост все още се базира на наредбите на отдавна несъществуващата Отоманска империя..

Споделете вашето мнение: