Да спасим Карадере

 

ДА СПАСИМ КАРАДЕРЕ

На 26-ти март т.г. започна общественото обсъждане за промяна на Общоустройствният план на община Бяла. Този план отваря врати за застрояване на една от последните по нашето Черноморско крайбрежие  „девствени” плажни ивици. Граждани протестират срещу опитите на местната власт и инвеститори да унищожат „Карадере”.  Едно от изпратените становища е от Любен Ханджиев, който от дълги години работи в сферата на туризма.

От 2008-ма година работя за един от водещите туроператори в България. През годините изградих кариера като гид, курортен представител и агент продажби на организирани пътувания в страната. Владея свободно нидерландски, английски и руски езици.

Свидетел съм как с всеки сезон „качеството’ на чуждестранните  гости у нас  намаля. Вече второ десетилетие България е известна като най-евтината и нискокачествена туристическа дестинация в Европа и света.Превърнахме се  в страна посещавана  от най-ниската категория туристи, резервиращи почивки от типа „всичко включено” ( all inclusive).  В чести случаи храната, която се сервира на гостите е лишена от всякакви качества, а обслужването на туристите е на изключително ниско ниво.  Липсата на мотивиран и обучен персонал в категоризираните обекти за настанявания, допълнително намалява стойността на резервираните почивки. Редки са случаите на чуждестранни туристи, които многократно посещават България, поради удовлетворение от получената услуга. Повечето случаи на възвръщане на едни и същи гости е ниската цена, която те заплащат.

През изминалите десетилетия са реализирани милиарди лева инвестиции в комплекси за настаняване. Безразборното строителство на хотели и ваканционни сгради, превърна значителни части от българското крайбрежие в бетонни гета. Липсват пътища, паркове и свободни зони за рекреация.  Инфраструктурата е в окаяно състояние. По-време на високия сезон, пречиствателните станции не успяват да поемат обема на мръсните води, които се изливат свободно в Черно море. Мръсотията по улиците и плажовете на ваканционните селища е потресаваща.

Десетки и стотици недостроени сгради, хотели и ваканционни комплекси загрозяват пейзажа, което също се отразява на качеството на туристическия продукт.  Много от тези недовършени обекти са на първа линия, спират достъпа до плажовете и пречат на инвестиции и развиване на туризма  зад  и около тях. У нас няма установен законов ред, според който недовършени и изоставени сгради да бъдат премахвани. Община Бяла не прави изключение.

Масовият туризъм не донесе просперитет за местното население. Заплащането на хотелския персонал  е на ниво ‘минимална заплата”, в същото време собствениците си купуват луксозни автомобили, паркирани пред входа на хотела .  Голяма част от персонала в курортните комплекси, не произхожда от местните общности, а  от различни части на страната и чужбина. Печалбите от развитие на туризма, не остават сред хората по места, а напускат региона и страната.

Както споменах в България най-силно е развит ол-инклузувният туризъм. Това означава, че чуждестранните гости, резервират ваканционен пакет чрез чуждестранен туроператор към когото извършват заплащането. Чуждестранният туроператор, заплаща нощувките към хотела в България, който обаче, често е собственост на офшорно дружество.  Повечето от големите хотели и хотелски вериги у нас са собственост на офшорни дружества.

Най-голямото богатство което се намира в България са хората и природата. Намирането на баланс между тях е здължително условие, когато става въпрос за инвестиции и устойчиво развитите. Запазването на природата е приоритет и отговорност пред сегашните и бъдещи поколения.  Инвестициите в защитени територии  не може да бъде оправдано с разкриване на работни места, тъй-като не отговаря на истината. Луксозни хотели има в цял свят – природата е уникална. Именно чрез развитие на природосъобразен туристически продукт се привличат високоплатежни туристи.

31.03.2021 г.

Гр. София

Споделете вашето мнение: