Статии

Председателят на Асоциацията на екскурзоводите Николай Миндов пред „Труд“: Туристите се оплакват от липса на тоалетни и табели на латиница

Туризмът безспорно е най-засегнатият сектор от епидемията от COVID -19. И докато властта се опитва да създаде правила ...

ОТКРИТО ПИСМО от АЕБ относно COVID‐19

Писмо до институциите, от Управителният Съвет на АЕБ, с което изразява своята подкрепа към общата позиция на туристическия бранш в тази неочаквана и трудна за всички ситуация, както и да обърне внимание към проблемите и грижите на екскурзоводите в България конкретно.

Против туристическата полиция!

Колегите работещи в летните курорти са добре запознати с полиглотските „умения” на редовия български полицай. Както и честото им бездействие при обири и нападения над туристи. Независимите медии многократно са публикували репортажи за полицаи замесени в търговия с наркотици, сводничество и участие в организирани престъпни групи. А ние искаме тези служители да защищават нашите и на туристите права? Забравете...! Искането за създаване на туристическа полиция е отвличане на вниманието от реалните проблеми в туризма. Нека се заемем първо с тяхното решаване...

Промени в Наредбата за професия „Екскурзовод“. Предложение на АЕБ

Колеги, тук можете да намерите предложенията за изменение на Наредбата от АЕБ. Всички ангажирани страни в сформираната работна група трябва да изпратят своите предложения. На последваща среща на 28.01.2019 г., ще се обсъдят всички варианти. На база това МТ, ще излезне с предложение за Обществено обсъждане. За Ваша информация в тази група са включени хора не само от браншовите организации, но и от учебни звена и министерства. Благодарим на всички колеги, които изпратиха своите предложения. Нашите представители излъчени от УС на редовно заседание са Николай Миндов и Петър Вълков.

Промени в наредбата за екскурзоводство

Във връзка със стартирането на процедура по изготвяне на проекти за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 5 януари 2016 г. за образованието, практическата подготовка и професионалната квалификация, необходими за придобиване на правоспособност за упражняване на професията „Екскурзовод“ ви уведомяваме, че е създадена работна група с участието на представители от Министерство на туризма, Министерство на образованието, АЕБ, СЕБ-Варна, Югоизточен съюз на екскурзоводите  Бургас и други.

Най-новият палеонтологичен музей в България „Гема-Свят“ – Чирпан

Уважаеми колеги, с удоволствие ви представям най-новия палеонтологичен музей в България „Гема-Свят“ - Чирпан, създаден с много труд, усърдие и любов от семейство Попдимитрови, любители палеонтолози.

Предложения за промени в Наредба № 1

Предложения за промени в Наредба № 1 от 5 януари 2016 г. за образованието, практическата подготовка и професионалната квалификация, необходими за придобиване на правоспособност за упражняване на професията ”Екскурзовод”

A Guide to Communist Bulgaria / Пътеводител за комунистическа България

Слъпи колеги, имам удоволствието да ви представя част от най-новия пътеводител билингва в три тома "A Guide to Communist Bulgaria / Пътеводител за комунистическа България" на Димана Трънкова и колектив. Приятно четене!

АЕБ официален партньор на Ваканция и СПА експо 2018

Имаме удоволствието да Ви съобщим, че 35-та Международна туристическа борса ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО ще се проведе от 14-16 февруари 2018 година в Интер Експо център-София.

Петиция в защита правата ни на лицензирани екскурзоводи

Представяме и тук Петиция, която вече подписахме 14 души, и която ще внесем в МТ, надявайки се да бъде чут гласът ни на професионалисти, които спазват законите в тази страна и държат на тяхното качествено прилагане, особено в дащита на правата ни!

Невероятен природен феномен…обгърнат в мистика и легенди…

В област Аркадия, сред прекрасни дъбови гори, се намира стародавен параклис - църква, върху чийто покрив /каменни ...

Разяснение

Здравейте, колеги! Обръщам се с молба за разяснение на Тарифите за екскурзоводски услуги  за 2017 г. В ОБЩИ ЦЕНИ на  ...