Огън и море – Бургас и Странджа планина

22 - 24 март 2018
Страджа планина и Бургас

Хей, хей… хей здравей!“

С този рефрен от популярна песен, ние екскурзоводите от ЮСЕ Ваня Раикова“

гр. Бургас Ви каним на нашия ексклузивен информационно-опознавателен тур:

Огън и море – Бургас и Странджа планина“, който ще се проведе  в периода между

22.03.2018 – 24.03.2018.

И като сме започнали с песен и да продължим с песен:

                                             Ех, Бургаски вечери, като рибарски мрежи,   

Сръчно изплетени от тънка бургаска мъгла,

О, разкажете ми, откъде взехте

Толкова синя, добра тишина.

Тази чувал ли си я? Да. Разбира се. И сигурно вече си я тьнаникаш.

Ела с нас и ние наистина ще ти разкажем

за синята добра тишина, за зеления цвят на мълчанието,

за незакотвения черен вятър, за мъртвия кораб на стария свят,

за старите приятели, за чайките и гларусите….

 

А ти? Да. Точно ти. Научи ли със своя шестокласник „Хайдути“ на Ботев?

Припомни ли си  стиха: На Странджа баир гората…“ ? Ами ела да я видим

тая Странджа,

тая гора,

тая магия!

И за нестинарите си чувал и за Бастет!  Ама как става? Как така? Огънят? Мистиката? Жаравата…

А странджанската марсилеза?: Ясен месец веч изгрява…“ Ще я запеем ли? Ще я запееем заедно с гордо вдигнати глави!

Стартираме на 22.03.2018. Ето и нашата програма:

 

 

И

НФО ТУР: ОГЪН И МОРЕБУРГАС И СТРАНДЖА ПЛАНИНА

22.03.2018-24.03.2018

22.03.2018

08:00 Отпътуване от автогара „Юг“ в посока Странджа планина. Само след петнайстина минути докато напуснем Бургас и вече сме в горите на магическата Странджа. И то какви гори! Може да пътуваш с часове през тези хубави широколистни гори без да им се види края. Маршрутът  преминава през с. Маринка, с.Крушевец, гр. Звездец и други интересни селища и местностти . Така ще навлезем в Природен Парк „Странджа“ – най-голямата  защитена територия в България(1161 кв.км.).

По пътя ще направим кратка почивка в комплекс „Рибарникъ“, където ще си кажем „Добре дошли“ с чаша шампаско и ще дегустираме  местно производство хайвер.  Ще има възможност да се разгледа целия комплекс.

След около 20 минутно предвижване ще посетим архитектурно-исторически резерват с. Бръшлян, състоящ се от 60 жилищни стари къщи, паметник на културата. Програмата включва посещение на църквата „Св. Димитър“/17 век/, килийното училище от 1871г, етнографска къща-музей от средата на 19 век-запазена в автентичния си вид двуетажна странджанска къща с каменно приземие и дървен етаж, етнографска експозиция и „Седянка“ Ще послушаме странджански песни и ще потанцуваме. Дегустация на странджански зелник.

Около 12:30 отпътуване в посока Малко Търново – сърцето на легендарната планина. По пътя ще направим 15 минутна фотопауза в местността „Докузак“. Това е защитен район(5ха.)- река с водопад, единственото находище на кримски чай в България.

След като пристигнем в Малко Търново сменяме превозното средство и се качваме на джипове, за да навлезем навътре дълбоко в гората и дълбоко в миналото. На югозападния склон на вр. Голямо Градище, най-високия връх в българската част на Странджа/710м/, ще посетим монументалния тракийски култов комплекс „Мишкова нива“. И там планината и историите за жертвоприношения, тайнствени ритуали, погребения на важни личности със синя кръв неусетно ще ни пренесат в съвсем други времена…

15:10 пристигане обратно в центъра на Малко Търново. Посещение на истрическа, природна и етнографска експозиция. Всички музейни сбирки на града са разположени във стари възпожденски странджански къщи. В етнографския музей ни очаква вкусна почерпка от местни страндцански специалитети.

17:30 настаняване в хотелски компекс  „Козият рог“. Парна баня, сауна и фитнес зала са на наше разположение. Време за кратка почивка.

19:00: Начало на вечерната ни програма.

  • Започваме с дегустация на местни бели и червени вина вина на винарска изба „Атика“. Ще вкусим и сранджански пелин съдържащ 20 различни билки от планината, производство на същата изба. Насладете му се! Ще има възможност да си закупите от дегустираните напитки.
  • Вечеря на блок маса.
  • Песни и танци на народите. Защото „морето събира всичко далечно“, както е казал Йоан Екзарх в далечния 10 век. А то, морето, ще ни следва неотлъчно по време на нашата екскурзия. Независимо, че няма постоянно да го виждаме, то ще бъде в мислите ни.

Наздраве!

 

23.03.2018

07:00-08:00 Закуска

08:00-09:30 Отново на джиповете, за да навлезем в мистичната Странджа. Ще посетим скалата/гробницата/ на египетската богиня Бастет(Жената котка) – загадъчен обект между върховете Голямо и Малко Градище.

09:30 – Отпътуване от Малко Търново за да се насладим на черноморска Странджа, там където планината прегръща морето.Около 10:30- Посещение на най-ранното открито до сега тракийско мегалитно светилище в Югоизточна Тракия и Черноморието –Бегликташ.(12 век пр. Хр.). Част от комплекса е и Тунелът на праведните – уникално творение на природата, представляващо тесен процеп между две огромни канари. Легендата е , че през него могат да минат само праведните. Такива като нас. Очаква ни кратък но зареждащ пешеходен преход.

12:00-13:00 предвижване до Бургас. Това е един от най – красивите маршрути по нашето Черноморие. Ще му се насладим.

13:00  Рибен обяд в р. „Нептун“, кв. „Крайморие“, един от най-новите квартали на Бургас. Ресторантът предлага невероятна гледка към бургаския залив. От тук ще започне втората част на нашия инфотур( Бургас и морето).

14:00 След като похапнем добре и си направим няколко хубави снимки на фона на залива, ще отпътуваме за центъра на града. По пътя ще преминем покрай някой от емблематичните бургаски езера.

15:00-17:30 Пешеходен тур „По ларгото на Бургас“ – нашата запазена марка. Обиколката започва от площад „Тройката“( една от емблемите на града) и завършва в Художествената галерия( бивша синагога) с разглеждане на иконите в изложбената зала. Кратък концерт на деца от ПМУ „Панчо Владигеров“ – Бургас.

Предвижване към хотел „Мираж“. Настаняване в хотела. Почивка.

20:00 Вечеря.

 

24.03.2018.

07:30-08:30 Закуска. Освобождаване на хотела. Днешната ни наситена програма ще започне с едно завръщане към детството.

08:30-09:00 Предвижване към летище Бургас. Но няма да ви изпращаме, а ще посетим един от най-новите атрактивни музеи на града, а именно „Музея на авиацията“. Открий своя самолет от детството си. Влез в него иоткрий тайните му. Бъди пилот. Бъди откривател на нови светове…

И в съзвучие с тематиката на нашия предиобед: „ Завръщане към детството“, а и поради факта,че историята на града ни е неразривно свързана с известни артисти, поети и хора на изкуството и културата, не можем да не уважим поканата на Държавен Куклен Театър-Бургас да посетим една от техните постановки, подходяща както за деца, так и за възрастни, както за българи, така и за чужденци…

10:00-10:45 Предвижване до ДКТ-Бургас

11:00-11:40 Представление“Тумба лумба“ на ДКТ-Бургас

11:50-12:00 Предвижване до „Флората“. Следва разходка с влакче през Морската градина на Бургас. Един от най-големите паркове на града. От морската градина се открива широка гледка към бургаския залив, както и към Поморие, Созопол и северните поли на Странджа в южната част на залива.

13:30 Отпътуване с корабче от новата Морска гара в посока остров „Света Анастасия“. Островът е в топ 20 на „Чудесата на България“. Едно уникално място съпътствано от много легенди. Единствения български остров, на който има църква „Успение Богородично“, създадена преди повече от 500 години. Обиколка на острова. Завръщане около 16:30ч.

16:30 Отпътуване за „Аква Калиде“( район Бургаски Минерални Бани), едно място събрало в себе си хилядолетна история – атрактивен и уникален за Бургас исторически обект.

Ще Ви поведем на една виртуална разходка – от епохата на траките и легендата за Свещения извор на трите нимфи-изцелителки, през римската епоха, кръстоносните походи – до времето на Сюлейман I.

И тук, където дори Сюлейман Великолепни, последен от плеядата тракийски вождове, римски пълководци, български ханове и царе, е лекувал своите болежки, ние решихме да приключим обиколката на нашия Великолепен Бургас. Но не , за да си кажем довиждане , а за да Ви поканим отново и да Ви посрещнем пак в един „Супер-Бургас“. Надяваме се да е скоро.

А за проекта „Супер-Бургас“ е виновна Община Бургас ,с  чието любезно съдействие ние успяхме да реализираме прогамата на този инфотур.

18:00-18:30 Предвижване до Автогара „Юг“(центъра). Изпращане на участниците и инфотура.

Цена: 138 лева.

Цената  е за участник,настанен в стая двойка и  включва

всичко включено в програмата,като : транспорт,разходка с джипове, 2 нощувки  със закуска,обеди,вечери,дегустации и други почерпки,фолклорна програма,беседи и входове на обекти, екскурзоводско обслужване.

При желание от Ваша страна за настаняване в самостоятелна  стая ще изпратим цена. Местата в автобуса са по реда на записване.

 

Записване за инфо-тура може да направите при

г-н Иван Титеряков – тел. 032 62 13 60 ,

моб: 0879 26 06 54,

Един колега би се присъединил:

Споделете вашето мнение: