Туризъм на две граници – от Торлашко, та до Влашко

23 март 2018
София - Фалковец - Чупрене - Белоградчик - Видин - Флорентин - Крайова
Община Белоградчик Ви кани на ИНФОРМАЦИОННО събитие за презентиране на нови туристически атракции - винен, кулинарен, ловен, културен, автентичен селски и трансграничен туризъм
ОБЩИНА БЕЛОГРАДЧИК
3900 гр. Белоградчик,
ул. „Княз Борис І”, № 6
Област Видин
http://www.belogradchik.bg
e-mail: kmet@belogradchik.bg
Phone/Fax:+359 936 53017; GSM:+359 879145320

 

чрез АСОЦИАЦИЯ НА ЕКСКУРЗОВОДИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Ви кани на ИНФОРМАЦИОННО събитие за презентиране на нови туристически атракции – винен, кулинарен, ловен, културен, автентичен селски и трансграничен туризъм

Екскурзоводска програма на Валя Александрова – АЕБ, регион Северозапад: село Фалковец, Чупренски биосферен резерват и село Чупрене, Белоградчик, Видин, село Флорентин, етно комплекс Четате и Крайова.

Програма

23.03.2018 г. – Добре дошли в Торлашко

8.00 часа – потегляне от площад Руски паметник-София с туристически автобус Мерцедес-Травего на ЕТ „Алексиев-ВД“. Преминаване през проход Витиня, Враца, Монтана до село Фалковец, където за „Добре дошли“ сред Белоградчишките скални феномени ще Ви посрещне първата винена дестинация – изба Боровица. Презентация с дегустации. Настаняване в хан Мадона.

За обяд, отпътуване към село Чупрене – сърцето на био-резерват: ще ви посрещнат в битов кът, представящ бита на торлака, дегустация на еко-био домашни продукти – балкански мед, сладка от горски плодове, овче и биволско сиренье, ракия – скоросмрътница, плетени чорапци и др. Сиромашка – турлашка гощавка: за добре ни дошли – баницу със сиренье за рекию, месо на мръвке, гньетенье чушке с боб, печен компир, биволско млеко с броснице (боровинки) от планин, турлашка наденичка – клъцана. И много хумор от Турлакия: песне, хумореске.

Представяне на Ловно-рибарско сдружение Миджур (Fb) и Северозападен ловен събор с участие на дружинки от Сърбия и Румъния.

След обяд отпътуване към град Белоградчик с посещение в Посетителския център на Природонаучния музей – единствен в Северозападна България, разполагащ с общ фонд от 3000 експоната, и на Белоградчишките скали и крепостта – поздрав от община Белоградчик и презентиране с рекламни пакети на туристическите продукти, Туристически Информационен Център към Община Белоградчик (Fb). Представяне на новата интерактивна холограмна инсталация – 3D визуализация на крепостните стени и кули в исторически аспект – от времето на Римската империя до наши дни.

Свободно време за разходка или фото пауза с кафе от панорамната тераса в хотелски комплекс Скалите**** (Fb), с изглед към „Ученичката“ – една скала с образ и легенда! Вечеря в ресторант&градина „При Иван“ (Fb), по време на която ще се представи културния афиш за 2018-та, презентирани туристически услуги в общината, фестивали, събори, групови или специализирани програми. Нощувка в хан Мадона.

24.03.2018 г. – днес сме в Подунавието – във Влашко

Закуска. 9.00ч. – Отпътуване към Видин. Посещение с беседа на крепостта Баба Вида с дегустации на вина от още изби на сдружение „Нортикум“. Представяне на възможности за анимация, исторически възстановки, матине-концерти, открити галерии, занаяти в крепостта и новия епиграфски музей във Видин.

На обяд тръгваме на гости на Народно читалище „Пробуда 1925“ в село Флорентин. На влашка трапеза с: домашен хляб, влашки сарми, чушти умплуте (пълнени чушки), мамалигъ (качамак със сирене), саламура де пеще (рибена саламура), сламаура де пуй (пилешка саламура), ение де пеще (яхния с риба), чушти ку чапъ (чушки с лук), ютеницъ коаптъ ку устурой (печена лютеница с чесън), плачинтъ ку брънзъ (баница със сирене), ръу ку стафиде, варзъ азмъ (прясно зеле на тава), фасуй пе ватръ (влашки боб), мамалига цъганулуй …

Демонстрация с включване на гостите във фолклорна програма със занаяти: плетене на вълнени чорапи, плетене на една кука, бродиране на носии, картички и други сувенири с възможност да се закупуват, тъкане на пояси на малък стан, ръчно ушиване на коледни торбички; обичай – лазаруване; танци: автентични местни влашки хора.

Отпътуване през мост „Нова Европа“ (Дунав мост 2 Видин – Калфат) към Румъния. Пристигане в град Крайова. Настаняване в хотел***. Нощувка.

25.03.2018 г. – на гости в Румънска Влахия – област Олтения

Закуска. Туристическа програма в центъра на град Крайова: площад Михай Витязул с уникалните Пеещи фонтани, старинната сграда на общината, църквата „Света Троица“, музеи, зелените очи на града – „Английския парк“ и парк Николай Романеску. Свободно време в малките тихи улички с типични заведения и магазинчета.

Отпътуваме към типичните влашки селца на Румъния по бреговете на Дунав – Port Cultural Cetate (комплекс пристанище „Четате“), в което ще се презентират културни и гастрономически туристически програми. Посещение на изба Galicea Mare.

След весела по румънски и вкусна гощавка с много вино и музика, пак през Дунав мост-2 се отправяме към София. Пристигане в столицата късно вечерта.

Условия за включване в поканата
  • Да сте представител на ТО или ТА с възможност да включите и екскурзовод от фирмата си. Морално се задължават участващите да предложат на сайта си туристически продукт с част от атракциите за сезон 2018/2019г.
  • Цена, която доплаща участник по посочените атракции в програмата, настанен в стая за двама е 98 лева при група от 45 участници, за да пътуваме заедно, настаняване в хотел *** в град Крайова, обяд в етно-комплекс Четате, Румъния.
  • Хранения, дегустации, посещение на Белоградчишка крепост, закуска в община Белоградчик се поемат от община Белоградчик и община Чупрене и ресторанти „При Иван“ и хан „Мадона“.
  • Входните такси за посещаваните обекти в Р Румъния се събират при потегляне в посочената валута.
  • Ползване на единична стая срещу доплащане общо 12 евро само при потвърдена възможност от страна на хотела в Крайова.
  • Местата в автобуса се подреждат по ред на внасяне на сумата за инфотура и подадени данни за списъци.

 

ЗАПИСВАНЕТО с данни за фирмата ТО, данни за граничен и рууминг-лист, става единствено чрез Асоциация на екскурзоводите в България /АЕБ/ от 19.02.2018г. до изчерпване на местата в автобуса или не по-късно от 10 март 2018г в офиса на АЕБ:
понеделник – петък от 13:30 до 18:00 ч.,
София 1000, ул. „Триадица“ No 6, офис 408,
Цветелина Кунчева, Технически сътрудник,
M +359 (87) 677 6011, info@guidesbg.com

Един колега би се присъединил:

Споделете вашето мнение:

Коментари (2)