Събития за 140 години от Априлското въстание

През 2016 г. ще се отбележат 140 години от Априлското въстание. Нека тук да съберем програмите за предстоящите събития, така че когато пътуваме по свързаните с въстанието места, да сме в час какво и кога се случва там!

Честванията по традиция се провеждат на и около 1-2 май. Тази година те съвпадат с датата на Великден и Международния ден на труда – 1 май, което придава допълнителна тържественост на събитието.

Колеги, предлагам да обогатявате информацията, като добавяте своите коментари!

Копривщица

Традиционният спектакъл-възстановка „Първа пушка” ще може да се види на главния площад на 1 май. В същия ден в СОУ „Любен Каравелов” е предвиден Великденски коцерт и базар. Великденските веселия на открито в Копривщица ще протекат с представления на съставите от местното читалище.

2 май, денят на Копривщица, ще бъде отбелязан с концерт на духовия оркестър към СОУ „Любен Каравелов” и рецитал. Мястото е отново главният площад на града.

Културен календар за 2016 от сайта на община Копривщица

Актуален ценоразпис за музеите в Копривщица

Видеозапис на възстановката през 2012 г.

 

Батак

Още в началото на месец януари 2016 беше преставена изложбата „Макгахан и Батак – 140 години по-късно”. Тя е разположена в музейния информационен център и е съпътствана от филм и презентация.

През март ще има гостуваща изложба на музея „Иван Вазов” в Сопот. Акцент ще бъде стихотворението „Възпоменание от Батак”, написано от Вазов по разказа на едно малко баташко дете сираче, което той среща в Пловдив.

През май предстои научен форум, а през летния сезон в музея ще бъде експонирана изложба, посветена на църквата „Света Неделя” – символ на Батак.

Подробна информация от агенция “Фокус”

Културен календар от сайта на музея в Батак

 

Панагюрище

Тук 2016 г. е белязана от още една кръгла годишнина – 160 години от рождението на Райна Княгиня. В средата на януари бяха организирани чествания, съпътствани с поклонение на гроба в двора на родната ѝ къща. Презентацията „Райна Княгиня, Васил Дипчев и синове – в служба на Родината“ беше представена от нейния правнук – Здравчо Здравчев.

По време на посещението си в града можете да покажете на гостите си не само експозицията, свързана с Априлското въстание и родната къща на Райна Княгиня, но също така и залата на Панагюрското златно съкровище.

Официален сайт на Исторически музей – Панагюрище

Елисавета Георгиева бродира копия на историческите знамена – текст от сайта bgnow.eu

Споделете вашето мнение:

Коментари (1)