В подземното царство на Хадес

http://drevnite.com/307-2/

В Областта Епир извира реката Ахерон-името й означава река на болката.От епохата на Омир Ахерон е олицетворение на смъртта. Според древногръцката митология “придружителя на душите” бог Хермес води душите на умрелите до мястото, където Ахерон се влива в реката Кокит. Там те се качват в ладията на лодкаря Харон, който ги отвежда на другия бряг, за да завършат пътя си в царството на Хадес.

Всяка душа, преминала през брода на Харон, трябвала да му даде по един обол /древна монета/за превоза. Предварително той искал парите. Парите, с които мъртвеца си плащал услугата обикновено се слагали под езика по време на погребение. Този, който не можел да си плати, оставал заклещен между двата свята, лутайки се по бреговете на реката в продължение на сто години.

Долината на Ахерон било мястото, където душите на мъртвите обитавали, а до езерото Ахеруса било създадено Светилището Некромандио на Ахерон, където се осъществявало общуването с душите на мъртвите. Древните гърци вярвали, че душите на техни близки могат да им предскажат бъдещето и затова търсели контакт с тях, чрез посредничеството на боговете.

Подземният свят е царството на бог Хадес и неговата съпруга Персефона. Хадес не допускал никой да напуска царството му, с някои изключения, описани в митологията /Митът за Орфей и Евридика/, Одисей, който по съвет на магьосницата Кирки слязъл в царството на мъртвите, за да разбере как да стигне до дома си.

Главният храм датира от 3в. пр.Хр.,епохата в която е много популярен и оракулът на Зевс Найос в Додони. Изграден е на две нива. В подземието се намира голяма зала, тавана на която е украсена с петнадесет каменни дъги. Касае се за свещено място, двореца на Хадес, където се появяват душите на мъртвите, за среща с близките си. Светилището е опожарено през 167г.пр.Хр.от римляните. През 18 в. върху руините му е изграден манастира “Свети Йоан Предтеча”. Днес мястото, обвързано с легенди е археологически обект, посещаван от голям брой туристи.

Споделете вашето мнение:

Коментари (3)

  • Ваня, поздравления! Чудесен разказ, много полезен за колегите, които пътуват до Йонийски острови, Гърция. Няколко допълнения от мен, тъй като това е една от любимите ми дестинации. На български името на магьосницата е Кирка, прието, но по-рядко употребявано е и латинското й наименование Цирцея. Името на река Ахерон означава “без радост” или “река на скръбта” . Кокит или Кокито означава “река на плача”. Останалите реки, които преминават през подземното царство, са: Пирифлегетон -“огнена река”, Лета -“река на забравата” и Стикс – “река на омразата”, която разделя земята от подземното царство на Хадес /Аид/ и го обикаля девет пъти. По течението на река Ахерон са снимани сцени от филма “Сблъсъкът на титаните”.
    Подземната зала, в която се е осъществявал контакта с душите на мъртвите е с невероятна акустика – измерените стойности отговарят на акустиката в най-съвременни звукозаписни студиа. Таванът на залата е оформен като свод с 15 каменни дъги, виждат се много ясно на снимките, които е направила Ваня. Според учените, тези дъги осигуряват невероятната акустика на залата.
    Според митологията, смъртните, посетили и напуснали подземното царство, са Орфей и Одисей, за които пише Ваня, а също и Херакъл/Херкулес/, пратениците на Периандър, тиран на Коринт, Тезей заедно с приятеля си Пиритой, но само Тезей напуска подземното царство. Историята на последните двама е много забавна.

    • Благодаря за допълнителната информация! Наистина тази тема от митологията е безкрайна, както повечето. А самото място е завладяващо! Древните са конструирали механизъм, който да проектира сенки на движещите се жреци/без да разбира посетителя за това/, чиито части са открити при разкопките, проведени в средата на 20 век. От тогава религията прави опити да манипулира човешкото съзнание. А и посетителите са били предварително подготвяни за такава среща, подлагани на специални диети, продължаващи 28 дни, т,е, един лунен месец. Наистина има много мистика! Заслужава да се направи едно малко отклонение от крайбрежния път до хълма, на който се е намирало светилището. Надявам се,че споделените впечатления от посетените места са в помощ на тези, които все още не са били там. За мене поне е така, когато чета написаното от колеги. И винаги съм готова да науча нещо ново както от туристи, така и от колеги.