Ден на отворените винарските изби в Неготин

27 - 28 май 2017
Неготин - Сърбия
За трети пореден път отбрани винарски изби в Сърбия ще отворят врати за ценители и туристи. Ще имате уникална възможност да дегустирате широка гама сръбски вина и ракии и да си купите всичко, което ви хареса на цени на производителите.

Организаторите все повече прецизират своята селекция и само изби и винарни с доказани качества и коректност се допускат в събитието. Тази година домакините се надяват и на весели гости и от съседните държави. Веселието ще е така както само Балканците го могат! С открити души и сърца. А ако сме позабравили кое как – сръбското вино си знае работата.

Очакват ви и кулинарни изненади от домакините. Поканени са всички!

Има възможност да се пренощува в къщи за гости във всяко от близките селца – Раец, Роглево или Смедовац. Близкият град Неготин също е чудесна алтернатива. Още идеи за настаняване в сайта на Туристическа Организация Неготин

Специална информация за ТУР ОПЕРАТОРИ

Изтеглете PDF документ с предложена програма от организаторите в Сърбия, англ.език

Следват колекции снимки, направени по време на ИНФОТУР Северозападна България и Неготинска Крайна 2017. Снимките са с висока разделителна способност и са подходящи за туристически програми, реклами, печатни материали и онлайн публикации на ТО. Няма ограничения в правата за ползване.

Radulovic – 33 бр., 156Mb
Rajacke-pimnice – 29 бр., 150Mb
Sveti-trifun – 20 бр., 92Mb
Negotin – 40бр., 182Mb
Manastir-bukovo – 41 бр., 196Mb
Matalj – 12 бр., 52Mb

Сръбските Винарски Изби

Matalj

Познание и отдаденост на земята и ваяна с поколения традиция във винарството – това е основата на винарска изба Matalj. Избата предлага завидна колекция вина и е носител на много отличия, включително вино на Балканите през 2015 за Kremen Kamen vintage, Каберне Совиньон, 2012.

Повече за Matalj

Radulović

Избата е разположена в покрайнините на село Църномасница всред лозовите си масиви с Каберне совиньон и Шардоне. Винарната е с капацитет 200 000 л. Тук с огромна вещина и любов се създават неповторими вина.

Манастир Буково

Винарството винаги е било основна част от стопанството на манастира. През 1887 г. монасите основават и първото стопанско училище в Сърбия за винопроизводители. Столетия вината на Буковския манастир са еталон за познавачите. Дали заради разположението и изключителния микроклимат, дали заради почвата или от неповторимото майсторство на монасите – кой би могъл да каже?

ПИВНИЦА СВЕТИ ТРИФОН

Ресторантът е разположен в една от красивите каменни къщи в Райец – селото дето само виното спи. На място можете да си купите за вкъщи местни бели и червени вина.

Специалитети на местната кухня тук се готвят така както бабите някога са готвили – на жив огън и под откритото небе. Вкусът на храната е друг, автентичен и неповторим. Киселото зеле хем прилича на българското, хем не баш, но пасва точно на тамошната гъста като олио дюлевица. А хлябът – той сам по себе си ти стига. Но ако добавите я сиренце, я сръбска скара, а защо пък не и агнешко на пещ – става трапеза за царе. Тъкмо мислиш, че само кана неготинско вино трябва и добрите домакини носят панички с джуркан бобец и лозови сърмици. Ей така, да опиташ и вкуса и лозата.

Контакти:
Nacionalni restoran SVETI TRIFUN, Rajac
Miroslav Karamancic,
019/442-360 и 019/ 426-888/554-000
svetitrifun59@yahoo.com

Още за винарските изби в Неготинска Крайна

НЕГОТИНСКА КРАЙНА

Традицията в отглеждането на грозде в Неготин идва с римляните през 3 век и виното се превръща в основен поминък на населението. Славяните усвояват изкуството и през Средновековието винопроизводството заема най-важен дял в местната икономика. Всички селища притежават лозя, но най-големи масиви имат Раец, Роглево, Смедовац, Великово и Брусник.

Лозята в района са около 1000 ха. Отглеждат се Ризлинг, Совиньон, Семилион и Шардоне, но също и много старите регионални сортове – Багрина, Зачинак, Прокупац, Смедеревка и Черна Тамяника (не е като българската тамянка). Сортът Багрина дава бяло вино с топъл златист цвят и има незабравим букет. Но това, с което се гордеят в Неготин е Черната Тамяника. Нейната пророда и уникални качества тук достигат своя апогей. Вината на Стопанското училище и манастира Букова са вина еталони и ценителите не изпускат да им се насладят.

Прочетете повече в сайта на Туристическа Организация Неготин

Кратка История

Създаденият през 1993 г. от винарите в Тоскана Ден на отворените винарски изби днес е най-значимото събитие свързано с вино по целия свят. Всички членове на Движение Винен Туризъм отварят свободно врати, за да посрещнат своите почитатели в последния уикенд на месец май.

С времето Денят на отворените винарски изби се превръща във философия, в повод да пътуваш и сам откриеш земи, създали уникални вина. Огромният брой туристи и ценители на вино и не спира да расте, защото преживяването е наистина изключително.

Dan otvorenih vinskih podruma е отговор на сръбските винари. Провежда се за пръв път на 31 Май 2015 от Център за мениджмънт в Белград MODUS VIVENDI и по идея на г-н Градимир Спасович. В първото издание 52 изби в Сърбия отварят своите врати, за да посрещнат над 1500 ценители на виното.

В допълнение към възможността да се опитат уникални вина, в тези дни всичко може да се купи направо от производителите. Събитието е особено атрактивно за млади хора и семейства заради съпътстващите безброй инициативи свързани с храна, култура или артистични прояви.

Споделете вашето мнение: