Нови повишения на цени и такси в туризма в Хърватия

Хърватия и през 2019 година ще затвърди имиджа си на една от скъпите туристически дестинации на Балканите.

През изминалата година една от големите изненади за посетителите беше поскъпването на входната такса за национален парк Плитвички езера, който е част от Списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство. За периодите от април до юни и от септември до октомври новата цена е 130 куни (близо 36 лв*) за възрастен (за туристически групи) при предходна цена 100 куни (28 лв). През месеците юли и август увеличението беше още по-рязко – 250 куни  (69 лв) – без намаление за групи. Като основна причина за промяната беше изтъкнато огромното натоварване на парка с посетители и нуждата от по-добро опазване на природното богатство.

Тази година щафетата поема Дубровник – който също е част от списъка на ЮНЕСКО. Достъпът до 2-километровата средновековна крепостна стена на града вече ще става срещу билет от 200 куни (56 лв) при досегашна цена 150 куни (41 лв). Отпадат намаленията за групи с мотива, че са засичани случаи на купуване на голям брой билети от лица, които после ги препродават и спекулират с цената.

През 2019 г промени се планират и в Сплит – градът, който в последните години стана популярен освен с древното си историческо наследство и като една от снимачните площадки на популярния сериал “Игра на тронове”. Общинските власти предвиждат достъп до познатата точка за слизане и качване на туристически групи край Диоклециановия дворец и пристанището да имат само автобуси, за които се заплати такса тип чек-пойнт. Такава в Хърватия досега имаше само в Дубровник при порта Пиле на стария град. Решението за размера на таксата в Сплит още не е взето, но се коментира сума от порядъка на 700 или 800 куни (193-221 лв).

Едновременно с това като алтернатива туристическите автобуси ще могат да оставят групите на ж.п. гарата в северното сплитско предградие Копилица. От там влакчета ще се движат до центъра на всеки 10 минути. Планира се на място да има голям платен паркинг както за леки коли, така и за автобуси. Всъщност проектът на градската управа за т.нар. “мини метро” предстои да бъде реализиран. Стартът на обновяването на съществуващата гара в Копилица и изграждането на нужната допълнителна инфраструктура е насрочен за 18 януари. Очаква се работите да бъдат завършени за 3 месеца.

 

*Посочените стойности в лева са на база на курса на хърватската куна към 12.01.2019 г.

Източници (на хърватски език):

Dalmacija danas

Tportal.hr

Споделете вашето мнение: