Отчет след срещата с министъра на Туризма

Уважаеми колеги,

След като беше проведена среща между министъра на туризма Марияна Николова с представители на Асоциацията, считам че последните трябва да представят пред всички нас конкретните мерки за подкрепа към практикуващите професията, за които са се договорили на въпросната среща.

В допълнение към това изложение, настоявам запза отговор на следните въпроси:

1. По какви причини ние, членовете на Асоциацията не бяхме уведомени в аванс за срещата чрез публикация на сайта?

2. Защо не се проведе обсъждане какви въпроси да бъдат поставени на срещата?

3. Кой и по какъв критерий избра представителите на Асоциацията на срещата?

Силно се надявам на бърз и конкретен отговор на поставените въпроси.

Изразявам силната си надежда, че в бъдеще подобни практики на непрозрачност ще бъдат прекратени. Този маниер принадлежи на миналото, нямащо нищо общо със съвременната демократична и прозрачна публична реалност.

 

Споделете вашето мнение:

Коментари (5)

 • Напълно съм съгласен с поставените въпроси от колегата Милошев.

 • Здравейте колега Милошев,

  Благодарим Ви, че сте активен в търсенето на обратна връзка. Бихме да уточним, че откакто този управителен съвет бе избран през 2018г, се стремим да внесем точно прозрачност в нещата, които се случват. Поради тази причина бе направено на нашата страница под меню „Кореспонденция“ в секция „За нас“. Също така се реши всяка сряда да има отворена среща с нашите членове в офиса на АЕБ. (Разбира се това беше до началото на Пандемията). Стараем се да информираме своевременно нашите членове за новости и проведени срещи, като често използваме по-лесния и удобен канал Фейсбук, но пишем и имейли. Сигурни съм, че млад и активен човек като Вас, ще е хубаво да бъде активен не само след събитията, но преди тях. И други колеги като Ина Тонина, Констанца Христова и много други, активно се интересуват и включват в различни инициативи.

  Бихме искали да отговорим на поставените от Вас резонни въпроси:

  1. Както е видно от писмото отчет публикувано във Фейсбук и на сайта на АЕБ, срещата с новата министърка се случи изключително бързо и беше в следствие на протеста на туроператорите. От днес за утре.
  2. В началото на пандемията пуснахме официално Анкета до всички наши членове (надяваме се,че сте се включил е нея), в която освен зададените въпроси имаше и секция с предложения какво да искаме от МТ. Взели сме всички искания под внимание и се концентрирахме върху няколко основно. Освен това се проведе дискусия и във фейсбук. Писмото беше подготвено от УС и други активни колеги като Юрдана Шивачева и др. Исканията са ясни (може да се запознаете с тях на нашия сайт) и те не са се променили. На срещата ги опростихме и се концентрирахме върху искането за минимална работна заплата за срока на извънредното положение и извънредната епидемиологична обстановка.
  3. Представителен орган на АЕБ е нейния Управителен съвет, който се избира чрез явно гласуване веднъж на 5 години. Ще се радваме да присъствате следващия път и да вземете активно участие. Но освен това включваме всички активни колеги, които са пожелали и имат какво да споделят като позиция или компетентно мнение. В конкретната среща присъствахме част от управителния съвет в лицето на Николай Миндов, Марина Йорданова, Петър Вълков, Веселин Вълков и една от доста активните колежки, която присъства и на протеста Ина Тонина. Министърката искаше да се запознае с АЕБ и разбира се чисто политически да чуе нашите искания, като това не означава,че исканията ни са станали факт.

  И накратко истината – за сега ние не сме в листата на професиите,които пряко ще бъдат подпомогнати от държавата за съжаление. Продължаваме да се опитваме.

  Надяваме се да сме отговорили на Вашите върпоси. Бихме искали да напомним, че АЕБ е организация на всички нас и всеки, който има желание да направи нещо за малкото ни съсловие, е добре дошъл.

  УС на АЕБ

  • Здравейте и благодаря за изчерпателния отговор!
   Признавам, че не бях разглеждал секцията “Кореспонденция” преди да публикувам въпросите и мнението си.
   Предполагам, че не малка част от колегите също не разглеждат тази секция. Една от причините навярно е, че остава скрита от погледа за сметка на Събития и Статии.
   Благодаря за положените усилия от страна на колегите, членове на УС на Асоциацията. Благодаря и за публикуваните отчети в секцията Кореспондеция. Запознах се с тях и днес имах възможността да дам интервю пред БгНес, в което наблягам на неглижирането на екскурзоводите от страна на двете министерства – това на Туризма и на Труда и соц. Политика. Надявам се да има отзвук и раздвижване след него.
   В този ред на мисли, отново искам да обърна внимание на гласността на събитията в аванс. Мисля, че една дискусия, било то и виртуална може да има два положителни ефекта:
   1. Раждане и избистряне на различни идеи, както и поставянето на проблеми с възможно най-много техни аспекти
   2. Сплотяване на професионалната общност и по-твърдо отстояване на общите интереси.
   В края на този пост искам да помоля и тук секцията “Тарифи” да бъде преведена на английски език, за което съм молил поне два пъти досега.

 • АЕБ развива ли наякакво дейност още? Ако да, покажете ми нещо конкретно. Нас екскурзоводите не ни забелязват, сякаш такава професия и такива хора няма. Моят отговор е включването ми в протестите. Подкрепям колегата Цветомир.
  31 07 2020, София

 • Съгласна съм с написаното.
  Желая обезщетение, компенсация финансова помощ. Ангажименти като екскурзовод и представител ми отпаднаха. Благодаря