Откриха за посетители пещера Добростански бисер

https://www.google.bg/…/data=!3m1!4b1!4m20!4m19!1m5!1m1!1s0…
Бившата х.Марциганица се намира на 28км. от Асеновград.На 15мин. пеш от хижата е пещера Добростански бисер.

Известна и като “Добростански бисер” или “Проклетата”, това е пропастна пещера на 5км югозападно от с.Добростан и на 600м западно от хижа Марциганица на десния бряг на река Сушица в местността Гогова падина. До пещерата се стига от х.Марциганица за около 15-20 мин. Пътеката  нее добре маркирана и тръгва от самата хижа.Табела с стрелка за посоката има до хижата, след това се следват указателните табели х.Пашалийца.
Пещерата е кръстена на името на турчин, който е бил хвърлен в нея заради това, че помагал на местни българи по време на турското робство. А според друга легенда някога в пещерата е бил хвърлен жестокия турски бей Ахмет ага.
Проучвана за първи път през 1963г. Съвременна карта е правена по време на РПЕкспедиция през 1975г от П.Трантеев, В.Стоицев и Ал.Леонидов. Благоустроявана за туристически посещения от Туристически дружество “Безово” – Асеновград през 1990г..Над входа на пещерата има изградена малка къща, която сега е вход. Старият вход на пещерата е запазен, но е затворен с решетка. Входният отвес е 9.5м, сега там има стълбa, стигащa до дъното.Стълбите са метални и в горната си част са изключително стръмни и влажни като във всяка пещера.
Образувана е в долно-средно рифейски мрамори.
Пещерата е малка и пропастна, но е известна с изключително красивите си бели образувания.
На входа има решетка 1х1м. Отвеса на входната пропаст от 12м се екипира най-лесно със стълба, закачена на ключалката на решетката (сега се слиза по стълба). Малък отвор с размери 60х70 см и дължина 7м води отвесно в единствената голяма зала на дъното с югозападно развитие, която има максимални размери дължина 20м, ширина 11м и височина 4м. Голяма част от нея е заета предимно от сталагмити и сталактони (дебели колони). Някои имат зеленикава покривка от водорасли и мъхове. Има струпване на големи гравитационни блокове в центъра на югозападната част на залата. Между образуванията са разположени синтрови езера, в някои от които има пещерни бисери. Пещерата няма странични разклонения, но има красиви пещерни образувания, впечатляващи със своите форми сталактити, сталагмити и сталактони.

​За пещерата съществува интересно предание, което дава обяснение за произхода на едно от имената и, а именно „Ахметьова дупка“.

Според преданието, във времената, когато българските земи били под владението на османците, Ахмед ага бил човекът, който събирал данъците от околните села.

Веднъж, докато за пореден път обхождал селата, за да събира данъците поискал от местните да го нагостят с нещо много вкусно. Mестните решили да го нагостят със свинско със зеле.

Без да знае с какво се храни, Ахмед ага си облизал пръстите и бил изключително доволен от гощавката. Отишъл в съседното село и помолил и тамошните жители да го нагостят със същото.

Там обаче му казали какво всъщност представлява това блюдо и че всъщност се прави със свинско месо.

Страшно много се ядосал Ахмег ага след като разбрал с какво са го гостили. В яда си той решил да опожари селото, за да отмъсти на тези, които го нагостили със свинско месо.

Връщайки се към селото, Ахмед ага бил причакан от местни юнаци, които го убили, а трупа захвърлили в близката пропаст, известна днес като Ахметьова дупка.

Пещерата е изключително красива.Много от образованията в нея напомнят известната пещера Леденика. От с.Добростан има около километър черен път с наклон посока х.Марциганица.До хижата пътя е стар асфалт но изключително тесен и  с дупки.Разминаването на два автомобила по него става само на определени места.В последната си част преди старата хиха е допълнително стеснен от надвиснали от дърветата клони.При хижата има табела пещера Добростански бисер, но след нея трябва да се следват табелите х.Пашалийца за да не объркате пътеката която не е маркирана..Пещерата ще работи само петък, събота и неделя шест месеца в годината.През останалото време за организирани групи ще се отваря с предварителна уговорка с ОП Туризъм Асеновград.
За съжаление за пореден път Община Асеновград не се справя добре с Пускане на нов туристически обект.Организацията на откриването беше на много ниско ниво, въпреки участието на кмета г-н Караиванов и директора на ОП Туризъм г-н Кирков.
Пътя до обекта не е подходящ за автобуси, поне в този си вид в момента.Което не позволява посещенията на организирани групи от ТА.До паркинга на хижата може да се качи малък бус с до 20 места.

Снимки от пещерата на линка

https://photos.app.goo.gl/y3TE2hI3csoRL1Mz1

Споделете вашето мнение: