ЗАЩО НЯМА ТУРИСТИЧЕСКА ПОЛИЦИЯ В Р. БЪЛГАРИЯ?

НА ВНИМАНИЕТО НА:
Ministry of Tourism of Bulgaria
Ombudsman of Republic of Bulgaria
European Travel Commission
European Federation of Tourist Guide Associations
European Tourism Association
World Federation of Tourist Guide Associations
World Tourism Cities Federation
World Tourism Organization UNWTO European Union Tourism Policy
TURSAB Association of Turkish Travel Agencies
Ministry of Culture and Tourism Turkey

МОЛБА-ЖАЛБА-ПРЕДЛОЖЕНИЕ
от Бейхан Неджиб Мустафа-лицензиран екскурзовод с турски език, допълнителни езици: английски и руски, с рег. № Е-01127, заповед Т-РД-15-122/01.11.2016 при Министерството на туризма и член на Асоциацията на екскурзоводите в България. Мобилен: 0888 573 127; Е-поща: beyhan1982@abv.bg
Всеизвестен факт е, че над 70% от чуждестранните туристически групи не ползват местни лицензирани екскурзоводи на територията на Р. България. А от влизането в сила на зелените паспорти в Р. Турция през 2013г. за част от нейните граждани има невероятен бум на турски туристи в Р. България. А в същото време в това число и от Р. Турция, чужди, нелицензирани, незапознати с историята и забележителностите на Р. България в детайли псевдоекскурзоводи представят Pодината ни необезпокоявани абсолютно от никого. Като ние само можем да гадаем как и по какъв начин Р. България се представя на чуждестранните туристи от такива псевдоекскурзоводи. Те си нямат въобше на представа и за актуалните събития случващи се в нашата Родина. При съветване от наша страна, че чуждестранните гидове или водачи на групи трябва да ползват местни лицензирани екскурзоводи, то те се държат доста нагло, подигравателно и арогантно, влизат в разгорещен словесен диалог с нас, отправят ни псувни и заплахи и та дори понякога налитат и на бой. За голямо съжаление лицензираните екскурзоводи са оставени на произвола на съдбата, незащитавани от нито една институция в Р. България.
При тази абсурдна ситуация, повечето от колегите ми занапред ще бъдат принудени да прекратят упражняването на професията си и на българската държава съвсем скоро ще й се наложи да внася екскурзоводи отвън, както бе принудена да внася помощен персонал за курортите по българското черноморие преди 2-3г. от чужбина. Което си е направо истинско кощунство и ще бъде реална подигравка с нейното изключително богато културно-историческо наследство.

Туристическа полиция действа отдавна в Македония и Р. Турция, а съвсем отскоро и в т. нар. „изостанала“ Албания, просто за съседите ни Румъния, Гърция и за останалите членки на ЕС няма какво да говорим. А в Р. България Туристическа полиция просто няма. Съвсем наскоро прегледахме проектозакона за туризма в детайли с мои колеги качен в сайта на Министерството на туризма, където се предлага просто имитация за контрол от страна на формированията на „Комисията за защита на потребителите“ и тем подобни мудно действащи и псевдо контролиращи звена. Докато екип от „Комисията за Защита на потребителите“ се накани да дойде на място за проверка при подаден конкретен сигнал, считайте го “заека за вече отдавна избегал”. Тук е налице и един доста фрапантен абсурд. Ние не сме потребители, а предлагащи туристическа услуга, т. е. ние не купуваме стока, а предлагаме конкретна услуга! Само с временен контрол и показни акции по плажните капанчета, зимните ни курорти и увеселителните ни заведения няма как да искаме туристическия бизнес да претърпи цялостно развитие. Ние лицензираните екскурзоводи сме лицето на Р. България.
Създаването на Туристическа полиция в Р. България би трябвало да бъде основен приоритет на Министерството на туризма! Аз лично съм съгласен да платя и годишна такса от 125лв. по банковата сметка на Министерството на туризма, ако имам цялостна защита на правата ми, но в същото време и сурови глоби и санкции за чуждестранните туроператори и туристически агенции нежелаещи или отказващи да ползват местни лицензирани екскурзоводи. Специално в Р. Турция само за 2016г. са глобени над 100 местни туристически агенции за това, че не ползват местни лицензирани екскурзоводи и са образувани наказателни дела в Републиканската им прокурагура. Глобите в Македония достигат и до 2 хил. евро за неползване на местни лицензирани гидове, докато в българската хазна не влиза и пукнат грош! Има ли поне една глобена чуждестранна туристическа агенция досега от страна на българската държава, че не ползва местен гид? Кои български институции би трябвало да се чувстват ангажирани и отговорни относно защитата на изконните ни права?
Лично аз съм бил свидетел на следните измишльотини, небивалици и лъжи от страна на псевдоекскурзоводи от Р. Турция:“-Александър Невски е промивал раните на българските опълченци по време на Руско-турската война“; „-Най-голямата камбана на катедралният храм „Александър Невски“ тежи 17т.“; „-На тържествения бал с маски проведен навръх новогодишната нощ в Централния Военния клуб-гр. София, Ататюрк се появява с еничарска униформа, където двойката Кемал-Мити е наградена със сребърна табакера от Цар Фердинанд.“; „-Римската стена в гр. София е построена през римско време“ и какви ли не още бисери…
На 15 юли 2017г., около 10ч., т. е„ само една година след опита за военен преврат в Турция, срещам невръстно мургаво момче на видима възраст около 14г. изостанало от групата си, което се лута паникьосан в продължение на повече от час около храм паметника „Свети Александър Невски“. Запитах го на турски език къде е групата му и той повдигайки рамене ми отговаря, че не знае и ми сочи паркиралия микробус до катедралата на турската туристическата агенция с който е пристигнал. Оказва се, че вътре в микробуса със спуснати пердета на прозорците видимо няма никой. Съветвам момчето да не напуска района на катедралата, докато не се появи водачът на микробуса или някой от групата му. След около 15-20 минути пристигат служителите на „Център за Градска Мобилност“ ЕООД и слагат скоба на микробуса. След около час отново отивам до микробуса, но този път виждам, че част от групата вече са налице, водачът на микробуса протрива сънените си очи с ръце, а въпросното момче рони сълзи гушнал безотговорната си майка. Питам ги въобще как могат да си позволят този хаос и да изоставят това невръстното момче сам самичък в чужда за тях държава. Напомням им, че точно преди година бе извършен опит за военен преврат в Турция. Да в Р. България слава Богу ние почти нямаме терористични актове/с изключение на атентата на летище Сарафово-Бургас през 2012г./ и обявено извънредно положение, но имаме агресивни футболни агитки, скинари и т.н., под чиито набези евентуално би попаднало и Вашето момче. Всичките мълчат гузно виновни. Оказва се, че шофьорът е спал в рамките на 2 часа в автомобила и е сам и няма втори придружаващ водач на микробуса, което според ЗДП е наказуемо със сурови санкции и глоби.
Шофьорите возещи чуждестранните туристически групи в Р. България и водачите на преминаващите тирове неколкократно ми са се оплаквали за изнудване от страна на някои от служителите на ДАИ, Пътна полиция, Гранична полиция и митници на парични суми, въпреки, че не са нарушили правилата и Закона за Движение по пътищата и с тахографите, винетките и дозволите всичко им е наред. Телевизионните зрители много добре си спомнят заснетите и излъчените видео материали за изнудване с „кърмъзъ пара“, „йешил пара“ и „ мави пара“ /банкноти от по 10, 20 и 100 евро/ на турските тираджии от страна на служителите на ДАИ на автомагистрала „Тракия“. Вследствие на което шефът та ДАИ и някои от корумпираните и компрометираните им служители бяха дисциплинарно уволнени и срещу тях бяха повдигнати обвинения от страна на прокуратурата.
Преди известно време на пъпа на в гр. Пловдив, на метри от Халите и недалеч от пл. „Арена“/“Джумаята“, пияни скинари с алкохолни бутилки в ръка се опитват да ни препречат пътя и ми отправят грозни закани, че давам информация за забележителностите на града на групата ми на турски език. По този случай писмено чрез електронната си поща съм алармирал пловдивската полиция и Община Пловдив и Комисията за защита от Дискриминация. И до ден днешен абсолютно никаква ответна реакция и абсолютно никакъв отговор от страна на пловдивската полиция и Община Пловдив. Просто срам и позор за града самообявяващ се за най-толерантен и кандидатстващ за столица на културата за 2019г.
При друга обиколка на столицата са откраднати около 500 евро от турски гражданин до джамията „Баня башъ“, вследствие на което в предварително програмираната панорамна обиколка на туристическата група настъпва хаос и поради тази причина тя се отменя. Стресираната и изплашената от преживяното група бърза да се прибере в хотела и се зарича да не го напуска, за да няма други пострадали. По случая е образувано ДП в 5-то РПУ. Преките извършители на кражбата са заловени, но поради факта, че са малолетни са освободени.

Като за целта предлагам:
Поставяне на информационни монитори и билбордове рекламиращи Родината ни като туристическа дестинации непосредствено до катедралата „Свети Александър Невски“, НТ „ Иван Вазов“, Президентството, пл. „Баня башъ“, Орлов мост, Лъвов мост-гр. София; на входа на Старият град; пл. „Арена“/“Джумаята“, през фонтана на площад „Стефан Стамболов“-гр. Пловдив; непосредствено до катедралата „ Успение Богородично“, до хотел „Черно море“; на входа на „Римските терми“, в началото на Морската градина.-гр. Варна; на входа за Старият град-гр. Несебър; на входа на Ботаническата градина- гр. Балчик, пред входовете на връх Царевец и връх Трапезица-гр. Велико Търново, панорама „Плевенската епопея“-гр. Плевен; пред градинката на Паметника на Свободата, пред Регионалния Исторически музей, пред Централна гара-гр. Русе; и други градове; Автомагистрали „Тракия“, „Марица“, „Хемус“, „Струма“ , „Люлин“ и на други възлови места и предоставяне/монтиране на предупредителни табели/стикери за рецепциите на всички 3-5 звездните хотели, граничните пунктове, бензиностанциите, туристическите обекти, музеите, курортите, летищата, спортните комплекси и др. на територията на България за задължително ползване на лицензирани екскурзоводи при индивидуални и групови посещения на чуждестранни туристи.

1. За да бъдат защитени чуждестранните туристически групи от евентуалните набези на скинари, футболни агитки, измамници, крадци, сутеньори и бежанци, а също така и от нeправомерните изнудвания от страна на някои от служителите на ДАИ, Пътна полиция и Гранична полиция, в това число с цел предпазването им от природни бедствия, евентуални терористични атаки и т. н., лицензираните екскурзоводи да поемат чуждестранните туристическите групи директно от българските сухопътни, въздушни, речни и морски ГКПП-та; да ги придружават по време на трансферите им до различните маршрути в територията на Р. България и да ги връщат обратно пак до съответните ГКПП-та. Туристическите автобуси задължително да бъдат оборудвани с наблюдателни камери. По този начин ще се повиши качеството на туристическата услуга, ще нарастне рейтинга на България като туристическа дестинация и ще се осигури постоянна заетост на лицензираните екскурзоводи в Р. България.

2. Ежедневна Туристическа полиция по следните възлови места:
А/ Град София – Постоянен обход по протежението от катедралата „Свети Александър Невски“ през НТ „ Иван Вазов“ и Президентството до пл. „Баня башъ“.
Б/ Град Пловдив- На входа на Стария град; постоянен обход от пл. „Арена“/“Джумаята“ през фонтана на площад „Стефан Стамболов“ до края на общинския паркинг пред хотел „Рамада-Тримонциум“.
В/ Град Варна- Постоянен обход от катедралата „ Успение Богородично“ до хотел „Черно море“; на входа на „Римските терми“, в началото на Морската градина.
Г/ Град Несебър- На входа за Старият град.
Д/Град Балчик- На входа на Ботаническата градина.
Е/ Град Велико Търново- Пред входовете на връх Царевец и връх Трацезица и по протежението на Самоводската чаршия.
Ж/ Град Плевен- Панорама „Плевенската епопея“ и пешеходната зона на града.
З/ Град Русе- Паметника на Свободата, Регионалния Исторически музей и постоянен обход по протежение на пешеходната зона на града.
И/ Останалите градове в Р. България.

3. Поставяне на Еко тоалетни по възловите места посещавани от местни и чуждестранни групи, защото над 50% от членовете на групите са възрастни хора с бъбречни заболявания, проблеми с простатата, страдащи от диабет и т. н. Това най-вече важи за района на катедралата „Свети Александър Невски“, където от години насам няма поставена дори една Еко тоалетна и възрастните хора са принудени да плащат понякога и по 2 евро на намиращите се в съседство ресторанти и кафенета, за да осъществят съвсем нормалните си физиологични нужди. Докато в същото време служителите на „Център за Градска Мобилност“ ЕООД събират по 20 лв. такса за паркиране от всеки туристически автобус.
ЗАБЕЛЕЖКА: Прилагам снимков материал/на CD носител/на нямащите желание да ползват или отказващите да ползват местни лицензирани екскурзоводи турски туристически агенции с регистрационните номера на автобусите по дата, час и локация.

С най-сърдечни пожелания,
Бейхан Неджиб Мустафа

Гр. София
06.03.2018г.

Споделете вашето мнение:

Коментари (3)