Предложения за промени в Наредба № 1

Предложения за промени в Наредба № 1 от 5 януари 2016 г. за образованието, практическата подготовка и професионалната квалификация, необходими за придобиване на правоспособност за упражняване на професията ”Екскурзовод”

Уважаеми колеги,
Чудесно е, че сме подели инициатива за промяна на Наредбата. Преди около 2 месеца на сайта на АЕБ, публикувах позицията си относно този проблем. Можете да я прочетете тук https://guidesbg.com/otnosno-zt/.

Предлагам промяната в Наредбата да даде нова възможност на колеги с дългогодишен стаж като екскурзоводи (преди януари 2016 г.),  постоянни членове на  АЕБ, СЕВ, ЮСБ или друга организация от бранша да могат да получат лиценз само чрез подаване на  документи. Документите, които да се изискват са:

  • Свидетелство за професионална квалификация,
  • Декларация от браншова организация за членство и/или референции от  български или чуждестранни туристически агенции и
  • Туроператори за извършване на екскурзоводска дейност през изминалите години.

Предлагам въвеждането на статут стажант-екскурзовод, който да дава възможност на млади колеги без необходимата професионална квалификация, да получат сезонен лиценз за работа в летните курорти. Мнозина от нас са започнали екскурзоводска дейност именно като стажанти. Това ще даде възможност на млади и талантливи колеги да допълнят липсата на кадри в сектора.

Надявам се моите предложения да бъдат обсъдени и приети в позицията на АЕБ, като изявявам готовност да участвам в заседанията на работната група.

С поздрав,
Любен Ханджиев

Споделете вашето мнение: