Средновековна църква “Свети Георги” в Кюстендил

В подножието на “Хисарлъка” се простира днешния квартал на град Кюстендил-Колуша, средновековното селище Колосия, което е било седалище на кюстендилския митрополит по време на Османската империя. В него се намира средновековната църква, посветена на Свети Георги.

Според архитектурните й особености и разкритите средновековни стенописи се предполага, че е  построена в края на 10, началото на 11 в.сл.Хр. Има предположения, че тук се намира гроба на българския цар Михаил 3 Шишман, убит в  битката при Велбъдж през 1330 г. През 19в. църквата е била разрушена от турците до основите на  сводовете и е възстановена след Освобождението от калушанина дядо Стоян, който дарява средства за изграждането на предверие в западната част и за изписването й.

Храмът е представител на рядко срещания “столичен вид” кръстокуполни църкви. Тя е кръстокуполна с правоъгълен план и удължено предабсидно пространство с дължина  10м. и ширина 8.70м.  Към този тип се включват и построените по същото време църкви “Св. Йоан Богослов” в град Земен, “Св. Архангел Михаил” в град Рила и “Св. Димитър” в село Паталеница.

Храмът е изграден върху каменни основи от тухли, с т.н. “скрити редове” техника, при която редовете тухли са замазани през един по фасадата и с  богата вътрешна стенописна украса. Открити са четири живописни слоя. Най-ценните стенописи в църквата са изписани през 12в. и изобразяват светци в цял ръст, войни, лечители, свещенослужители и жени светици. Смята се, че иконографията е дело на майстори зографи от Солун. Открити са стенописи от 15, 16 и 19в. В храма са запазени и средновековни графити-рисунки и надписи, оставени от посетители и местни хора в миналото. През 1878-1882г. църквата е обновена и изписана с възрожденска живопис.

Реставрационните работи на църквата започват през 1975 продължават около 30 години. В църковния двор се намира средновековна сграда, превърната в музей, в която се експонират част от запазените възрожденски икони и средновековна книжнина-евангелия, ръкописи, книги. Църквата “Св. Георги” е архитектурно-строителен и художествен паметник на културата от национално значение. С уникалните си стенописи би могла да се нареди достойно до Боянската църква и да стане част от световното културно наследство.

Споделете вашето мнение: