Информация

Уважаеми колеги,

Знаете, че преди два дни се проведе среща на обединение “Бъдеще за туризма” с премиера Бойко Борисов. На срещата присъстваха само двама представители на туроператорите. Срещата беше поискана на един от митингите на обединението. На срещата не са присъствали представители на екскурзоводите.

10 милиона лева ще бъдат пренасочени от оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” и ще са за подпомагане на туристическия сектор, а именно туроператорските фирми.

За екскурзоводите се предвиждат социални мерки. Самият Бойко Борисов е повдигнал темата за екскурзоводите. Малка светлина в тунела е, че са се сетили за нас след многото писма, проведени срещи, протести и публикации в медиите.

Управителният съвет призовава всички колеги, които имат предложения или биха искали да помагат с нещо да се свържат с нас. За съжаление за много от срещите ни предупреждават в същия ден и нямаме време да реагираме.

В момента подготвяме писмо, съвместно със Съюза на екскурзоводите във Варна за социалните мерки, които се предлагат от Министерство на труда и социалната политика.

Много от мерките, които смята да даде правителството не са приложими за нас. Надяваме се най-после да се вземе адекватно решение за една от най-потърпевшите от пандемията професии – тази на екскурзоводите. Все пак има публично обещание за това. Ако не, ще продължаваме…

Споделете вашето мнение:

Коментари (10)

 • Уважаеми г-н Миндов,
  Скъпи колеги,
  Изключително много се радвам за завърналия се дух на диалогичност и обсъждане на проблемите. Искрено вярвам, че по този начин ще защитим по-успешно своите интереси.
  Колкото до конкретните мерки:
  Предлагам Асоциацията да защитава позиция, в която министерството на труда и соц. политика да приравни екскурзоводите на свободна практика към артистите на свободна практика. Да получим същата подкрепа при същите условия. Наясно съм, че това не е достатъчно, но за сметка на това реалистично в условията на тази власт.
  Повече можем да получим при друга власт. А ако искаме да сменим тази – мястото ни е на площада.

  • Напълно подкрепям вашата идея, колега – да получим същата подкрепа като артистите! Мисля че УС трябва да настоява за това, щом за тях може, значи и за нас може, или артситите са хора, а ние не?!

 • Колега Миндов , социалните мерки са в друга графа , а не в банково кредитиране ! Добре би било , ако наистина са склонни на социални мерки , да ни подсигурят духовна храна под формата на целогодишна лектория по всички теми засягащи въпроси на съвременната ситуация в България и света като цяло , тъй като за да си погасяваме кредитите , които ни предлагат , ще ни е нужна работа(постоянни ангажименти) , а такава в скоро време не се очертава , така , че бъдещето ни , ако се възползваме от , ще се оформя от колекторските фирми , които ще ни преследват до 9-то коляно за непогасени кредити !!! Друга полезна инициатива като социална мярка би била подходяща например , да се подсигури държавна стипендия на всички , които биха искали да повишат квалификацията си в предстоящите години на безработица , които се очертават занапред , във родните ВУЗ -ове , а защо не и в ЕС ! Така ще запазим знаията си и ще ги усъвършенстваме за да сме в състояние да представяме по най-добрия начин , историята и достиженията на страната ни пред чуждестранните туристи ! Вие колега Миндов сте с богат опит в бранша и съм сигурен , че бихте могли да предложите още много подобни инициативи в тази посока , стига да има желание за чуваемост от изпълнителната власт за тези предложения , тъй като до сега няма такава индикация от държавната администрация ! Желая здраве най-вече на всички колеги !

 • Благодаря Ви за отчета и реакцията. Молим Ви да поставите остро отново спешната нужда от лиценз на екскурзоводите с източни езици. Смятаме за нередно дългогодишни кадри, които са се доказали във времето и дори изпитват и преподават туристически дисциплини, да бъдат оставени години наред без възможност за лицензиране!

 • Уважаеми г-н Миндов и УС, уважаеми колеги.
  Кредитите не са по никакъв начин “социални мерки”, независимо дали става дума за безлихвени, безсрочни, за 5 или за 10 години гратисен период. Съсловието на екскурзоводите, нямя какво да се лъжем, както и да ни лъжат, е най-пренебрегнатото, подценявано, и използвано унижавано от всички останали звена на туристическия бранш. При положение, че през годините всички, тези същите непрекъснато са твърдяли, че НИЕ ЕКСКУРЗОВОДИТЕ сме лицето, не само на туроператорите, но и на Прекерасната България; подценявани, като не само като заплащане, но и като признание, лично аз смятам, че настоящите “социални мерки” са ПОДИГРАВКА, но не от страна на првителството. Според мен, същността на казуса е изясяняването на критериите за “СОЦИАЛНИ МЕРКИ”. Смятам,че товя е основата на едни, продуктивни разговори, които да доведат до реални резуултати за икономиката, културата, историята, географията и достоинството на всички Българи, без зна1ение кой е екскурзовод, кой турист, кой в сивия сектор!!! Без подценяване, унижение и пренебрежение на които и да било нива на съответния бранш “понеже ние пък ще си внесем работна ръка от чужбина+.

 • Здравейте колеги! Заради пандемията навсякъде икономическите условия се влошават, то е, за напред туризъм ще се види със сигурност голям спад, така че, да го имате предвид. По този повод, реалистично казано, ще е от голяма полза за всички нас, НЕЩО и от някъде да успеем сега (рано) преди да стане по лошо. Кредит ли? Ако е безлихвен от 5 до 10 години, и да е достъпен до нас екскурзоводи и не като сега, че е по широк и опашката пред банките е голяма а ние сме още един с проблеми пред служителите на банката, това може да ни спаси за определено време. Но да знаете че в бъдеще нещата не се очертават кой знае по добре, ще е въпрос на късмет една, две, три групи, и дано греша!
  Трябва да сме реалистични, така че, трябва умно и вързо да се пазерим и нещо да успеем, преди да се осъзнаят какво става и какво идва, а обстановка е подходяща СЕГА…
  Желая успех на всички колеги. ✌