Нови изисквания за шофьори и водачи на групи в Австрия

Здравейте колеги,

Приложено може да се запознаете с една относително скорошна промяна в изискванията на австрийското законодателство, съгласно която при програма в Австрия сме длъжни да представим документи, с които да докажем, че работим на минималното за страната заплащане от 8.84€ / час. Тези изисквания са основно към шофьори и водачи на групи, назначени на трудов договор. Колежката Радка Мандилова, изрично е отправила запитване как това ще се отрази и на нас, като водачи на свободна практика, но засега няма яснота. Все пак мисля, че е полезно да сме информирани и да разберем дали и как ще засегне и нас, още повече предвид, че минималния размер на санкциите е 1000€.

Ето извадка за случайните превози от приложения документ:

”За случайните превози важи следното:
ПРОМЯНА: Ако маршрутът на туристическото пътуване съдържа дестинации в Австрия, независимо дали Австрия е основна цел или има посещение и на други държави, работникът важи като командирован и се прилагат горе описаните правила.
ВАЖНО: Съгласно информация на министерството на труда и социалната политика на Република Австрия горе описаните правила за командироване на работници важат и за екскурзоводи и водачи
на групи, които не са на свободна практика, а са назначени във фирмата-работодател.”

LSD-BG_Österreich_AKTUELL

OKd-236

Споделете вашето мнение:

Коментари (1)

  • Констанца, благодаря ти, че споделяш информацията. Аз попаднах на нещо подобно наскоро, но беше от сайта на АЕБТРИ и там пишеше само за фирми, осъществяващи транспортна дейност. Ще следя темата с интерес.