Против туристическата полиция!

Колегите работещи в летните курорти са добре запознати с полиглотските „умения” на редовия български полицай. Както и честото им бездействие при обири и нападения над туристи. Независимите медии многократно са публикували репортажи за полицаи замесени в търговия с наркотици, сводничество и участие в организирани престъпни групи. А ние искаме тези служители да защищават нашите и на туристите права? Забравете...! Искането за създаване на туристическа полиция е отвличане на вниманието от реалните проблеми в туризма. Нека се заемем първо с тяхното решаване...

Уважаеми колеги,

През последните години все по-често се говори за създаването на туристическа полиция. Мнозина от членовете на АЕБ и другите браншови организации „лобират” за създаването на тази инстутуция, която според тях ще бъде панацея за проблемите в бранша. С риск да си създам врагове сред Вас, бих изложил позицията си, която се базира върху дълбокото ми убеждение, че туристическата полиция няма да разреши нито един проблем, а само ще създаде нови. За пример  можем да посочим  създаването на Министерство на туризма, чиято некомпетентна  администрация не спомогна с абсолютно нищо за развитието на туризма в Република България, а напротив.

Известно е, че в България полицейския  щат е изкуствено раздут,  броят на служителите в МВР е рекордно висок за страните от ЕС, а ефективността им рекордно ниска.   Същото важи за корупцията и нивото на интелигентност сред полицейските служители. Няма защо да давам примери за корупция, използвано насилие, бездействие и др. от страна на служители на МВР. И тук не говорим за изключения, а за система, която работи единствено в интерес на  „началниците”.

Колегите работещи в летните курорти са добре запознати с полиглотските „умения” на редовия български полицай. Както и честото им бездействие при обири и нападения над туристи. Независимите медии многократно са публикували репортажи за полицаи замесени в търговия с наркотици, сводничество и участие в организирани престъпни групи.  А ние искаме тези служители да защищават нашите и на туристите права? Забравете…!

Представете си как в Стария град в Несебър, служител на Туристическа полиция спира „незконен гид” от Полша или Чехия, след кратък разговор и 20 лв. „бакшиш”, разходката с приятели продължава… Та кой може да ти забрани да разхождаш група от 30 – 40 „приятели”?

Разбирам колегите, които искат бранша и професията „ Екскурзовод” да бъдат защитени, за тази цел имаме браншови организации. Също така добре разбирам, че и сред нас има колеги, които не са компетентни за тази работа. Но нека погледнем реално, кои са истинските проблеми пред туристическия продукт на България. А именно:липса на концепция за развитието на туризма,  презастрояване, мръсотия,  унищожаване на културното и природно богатство , разбита  инфраструктура, недостиг на кадри поради бюджетния ол инклузивен туризъм, мутрагенщината и не на последно място престъпността и корупцията. Поради тези причини, морските ни курорти се превърнаха в туристически гета.

Искането за създаване на туристическа полиция е отвличане на вниманието от реалните проблеми в туризма. Нека се заемем първо с тяхното решаване…

Любен Ханджиев ,

Екскурзовод с нидерландски език

Споделете вашето мнение:

Коментари (4)

 • Напълно съм съгласна с Вас, колега Ханджиев. И на мен ми се струва, че е безсмислено да се създават все нови и нови структури, без да са си свършили работата старите. Вижда ми се съвсем неприемливо по време на работа с чужда група да ме спира полиция и да ми иска документи – а се страхувам, че ще проверят основно нашего брата, вместо чужденци. Да не говорим, че имам специални групи, които изрично не желаят да нося табела на врата си, защото са ме наели за лектор, а не за екскурзовод в най-общия смисъл.

  Както и да е. Радвам се, че прочетох едно различно мнение, написано изискано.

  Поздрави и успешен сезон – Катя Меламед

 • Уважаеми колега,
  прав сте, че проблемите в туризма не са само “незаконните гидове”, но това не значи, че контрол по изпълнението на изискванията на Закона не трябва да се прилага. За мен изтъкнатия от Вас довод, че “Представете си как в Стария град в Несебър, служител на Туристическа полиция спира „незаконен гид” от Полша или Чехия, след кратък разговор и 20 лв. „бакшиш”, разходката с приятели продължава…”, също не е сериозен. По тази логика, предполагайки предварително, че всички контролиращи служители за корумпирани, се обезсмисля всякакво въвеждане на правила.
  Настояването е всъщност за осъществяване на ефективен контрол, пък какъв ще е органът и как ще се нарича е второстепенно.

  • Уважаеми колега,
   Благодаря за отговора и за частичното споделяне на позицията ми. Христо Ботйов е написал, “закона е напечатан само за робовете”, в този случай законът ще защитава чужди права, но не и нашите. Колкото до “бакшиша”, този ми аргумент е напълно сериозен, познаваме колко “честни” са българските полицаи.
   Иначе съм съгласен да има орган, който да налага контрол, но така че да не страдат туристите и колеги, които примерно са си забравили лиценза.
   Като цяло смятам, че създаването на каквито и да е нови репресивни органи няма да доведе до абсолютно нищо положително в нашето общество.