Заедно можем повече

ЗАЕДНО МОЖЕМ ПОВЕЧЕ

„Заедно можем повече“ и „Сдружаването в туризма е много важно“,така можем да обобщим изводите от инфотура, организиран от Община Белоградчик и АЕБ.Целта бе да се презентират пред представителите на туристическите фирми нови  атракции в регион Северозапад, под обединяващото заглавие :“От Скалите до Джепарската клисура на Дунав-пещерни легенди от перото на реката“.

Водеща в подготовката на екскурзоводската програма бе Валя Александрова, организирала вече няколко инфотура за популяризиране на“ Северозапазеният „регион, както тя на шега го нарича.Впечатляващ радетел за развитието на туризма в този край на България.

Със сърце  хората от община Белоградчик усвояват европейските програми за развитие на селските райони. Осъзнават,  че за просъществуването им са необходими инвестиции в туризма. Този, преди време, изостанал и забравен край от северозападна България, където населението драстично намалява, след усвояването на европейските програми се преобразява с бързи темпове.Може да предложи на туроператорите стойностни продукти и да привлече повече туристи.Хората работят всеотдайно.Ето го Радо-собственик и управител на хан“Мадона“-създал прекрасно кътче за отдих и спорт. Или технологът на изба „Боровица“, открила смисъла на живота си в работата за производство на вино. Тя  казва, че земята   ,образувана от тези скали ,е уникална и  гроздето запазва основния компонент, което е гръбнакът на виното. Така се  развиват нови възможностите за винен туризъм , защото освен прочутата отколе изба „Магура“ вече работи и „Боровица“,произвеждайки бутикови вина , по нищо неотстъпващи на френските.

Към атракциите на региона са и пещерите:познатата „Магура с праисторически рисунки и наскоро преобразената с европейски пари „Венеца“-феерия от оцветените калцидни образувания и ледени кристали.

Радушно  посрещнати и стоплени от традициите бяха участниците  и в комплекса  за селски туризъм „Стакевските“ къщи  и биосферен резерват „Чупрене.Домакините   презентират възможности за вело-туризъм, конна езда, еко пътеки и  дегустации на турлашки вкусотии.

Впечатляващо гостоприемство и подчертан  трогателен призив за партньорство с туроператорите изрази община Белоградчик, начело с кмета. Всички те не жалят сили за развитието на туризма .

Кака Марианка –ентусиазирана   посрещна гостите в своята къща „Гето“ и почерпи със сладко и палачинки.А управителят на новият комплекс „Магура“ организира прекрасна работна вечеря с  чеверме и много полезни разговори  и  предложения за нестандартни решения в туристическите програми, включително и разходка с балон.

Надеждите на местните хора са големи,  вярват, че туроператорите ще изготвят нови маршрути  за този регион от Северозапада, ще популяризират красотите му, за да процъфтява всяко кътче от България.

Инфотурът предложи и възможност за трансгранично сътрудничество с република Сърбия.Запомнящо се остава посещението на Майданпек -„златният град“ на Сърбия и атракцията „Райкова пещера“-съкровище от каменно морско дъно.

Но несъмнено,  една от най-емблематичните  бе разходката  в природен парк“Джердап“с уникалният  археологически комплекс -праисторическо селище „Лепенски вир“ и прилежащият към него едноименен хотел със спа център и спортен комплекс.С трогателно гостоприемство домакините посрещат навсякъде.  Незабравимо бе  изразеното топло чувство в галерията на открито „Капетан Мишин“, чиито собственик предлага  богатство от красота и възможности за семеен туризъм.

За участниците в програма  интересно остава и панорамното пътуване през най-дългата и красива клисура в Европа-Джепарската , преминаването през тесните  „Казани“ –Гибралтар на Балканите. А спирката в Кладово и срещата с управителят на хотел  „Джепар“ –на брега на Дунава ,даде нови идеи за работа на българските туроператори.

Предложената, много добре обмислена, програма и изпълненият безупречно инфотур ,предизвика ответната реакция на участниците –туроператори и екскурзоводи.Всички изразиха своята благодарност и споделиха как могат да работят в бъдеще за разрастване на туризма в Северозападния регион.

В бурното настояще, когато политическата обстановка в Европа и света създава трудности в развитието на туризма, обръщането към входящи туристически маршрути е алтернатива- това каза в заключение ръководителят на водещата в областта на туризма фирма AlexanderTour, положила основите на този бранш от икономиката в България преди 25 години.

Да пожелаем на организаторите и участниците  успех в благородното начинание-развитието на туризма в България. За страната ни е очевидно, че този бранш вече се превръща в държавна политика.

19.04.2016г.  Евелина Тодорова, член АЕБ,журналист на свободна практика

Евелина Стефанова Тодорова
Евелина Тодорова завършва българска филология в СУ „Климент Охридски“, а по-късно следва в Сорбоната френски език и цивилизация. Превежда художествена литература от френски език. През 2008 г. излиза романът й „Насрещни ветрове“, а през 2014 г. - литературно-критическият сборник „Човекът в измеренията на времето“. Третата й книга „Кръстопъти на времето“ е незаменим помощник за екскурзоводи и туроператори, защото предлага нужната информация в синтезиран, интелигентно поднесен вид.

Споделете вашето мнение: