Мъртво море

За асфалта, мумиите и живота в Мъртво море

Асфалтът е петролно производна черна течност, известна още като битомен, която извира в естествен вид от кладенци в басейна и крайбрежието на Мъртво море.

Мъртво море, наричано още “Морето на смъртта”, “Морето на солта”, “Содомското море” “Асфалтеното езеро” и др., е с размери ~ 53х17 км и се намира на най-ниската точка на сушата, на 427 метра под нивото на световния океан.

В древността, асфалтът е бил особено ценна суровина,  с проложение в изолацията, фармацията, медицината, корабостроенето, козметичната промишленост и мумуфукацията..

Ето защо, Мъртво море е било обект на стратегическите интереси на Великите сили от най-далечни времена..

Днес Мъртво море е обект на интерес от туристически, балнеоложки, геоложки, природен и промишлен характер. Съдържа СОЛ – над 33% – и всевъзможни фосфати, вкл. големи количества магнезий, калции и калии.

Мъртво ли е морето? В известен смисъл – Да. “Обречено” е да пресъхне в близкото от геологичен порядък бъдеще; същевременно, в друг смисъл – категорично Не. Морето “кипи” от живот под формата на огромно количество микроскопични водорасли и анаеробни бактерии!

В Мъртво море няма вълни; в Мъртво море не се плува и не се лови риба; в Мъртво море не се потъва и е удобно дя се стои, седи и лежи..

Мъртво, живо, солено – едно наистина необикновено море.

Споделете вашето мнение: